Vad menas med totalavkastning?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns många investeringsstrategier, vad du än investerar i. Men oavsett om du investerar i utdelningsaktier eller tillväxt, så är de flesta överens om att det i slutändan är totalavkastningen som räknas. Men vad är det egentligen, och när använder man det begreppet? Det reder vi snabbt ut i den här artikeln!

Tips! Om du vill ha en alternativ investeringsform utanför börsen så kolla in SaveLend. Där investerar du i krediter till bra ränta och oftast mindre volatilitet än börsen. Läs även vår recension av SaveLend som investeringsplattform!

Vad är totalavkastning?

När du investerar i aktier finns det i huvudsak två sätt att tjäna pengar:

  • Du äger en aktie som går upp i pris.
  • Bolaget delar ut pengar till aktieägarna.

I vanliga fall när vi pratar om totalavkastning, menar vi det du tjänat sammanlagt på båda dessa sätt. Vi kan göra detta ännu tydligare med ett väldigt enkelt exempel:

Exempel:

Du äger aktier 100 aktier i Fågelskrämman AB som du köpt för 100 kronor styck.

Under året delar bolaget ut 2 kronor per aktie till dig som aktieägare.

Under samma period går priset på aktien upp 10% och kostar nu 110 kronor styck.

Din totalavkastning av att äga aktier i Kråkan AB är alltså:

100 x 2 kronor i utdelning.

+ 100 x 10 kronor i värdeökning på aktien.

= 200 + 1000 kronor.

Din totalavkastning är alltså 1 200 kronor.

Totalavkastning med återinvesterad utdelning

När man mäter totalavkastning över längre tid är det vanligt att man räknar med återinvesterade utdelningar. Det finns till exempel börsindex som mäter hur en mängd aktier har gått, medräknat återinvesterade utdelningar. De mäter börsens totalavkastning, till skillnad från andra index som endast mäter värdeuppgången för aktier.

Ett sådant börsindex som mäter hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar är OMX Stockholm GI (OMXSGI).

När du själv investerar brukar det bli lite krångligare att ha exakt koll på din totalavkastning, beroende på hur du gör med dina utdelningar. Det är ju till exempel inte säkert att du återinvesterar pengarna direkt, eller i samma bolag. Men om du vill maximera din totalavkastning bör du åtminstone se till att regelbundet återinvestera alla utdelningar för att dra nytta av ränta-på-ränta-effekten.

Vad är viktigast kursuppgång, utdelning eller totalavkastning?

Generellt sett är totalavkastningen alltid det viktigaste. Det är därför det inte är värt att stirra sig blind på aktier med hög direktavkastning. Din utdelning på 15% är inte mycket värd om aktien går ner 20%.

Det finns förstås strategier, till exempel FIRE-idén, där utdelningen är en viktig del av investeringen. Det kan vara skönt att få ut pengar regelbundet, som ett stabilt kassaflöde. Den som följer den strategin kanske värderar tryggheten i stabila utdelningar högre än att försöka maximera sin totalavkastning. Och det är förstås helt ok, men för den som försöker få sin portfölj att växa så mycket som möjligt i värde, är totalavkastningen i slutändan det absolut viktigaste.

Om du letar efter en plattform att investera hos, kolla in våra tips på bästa bankerna för investeringar!

Peter Isaksson

Privatinvesterare och familjefar med en passion för aktier, börsen och privatekonomi.

Tidigare inlägg